Hozzávalók 2 gyökérkenyérhez: 50 dkg liszt minimum 3,5 , maximum 5 g szárított élesztő 1,5 evőkanál só 4 dl langyos víz 2 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma olaj vagy zsír, majoranna, bors Elkészítése: Az eljárás kezdetben ugyanaz, mint a dagasztás nélküli kenyérnél: egy tálban elkeverem a liszttel a sót, majd hozzákeverem az élesztőt, hozzáadom a 4 dl vizet és összeállítom a tésztát. Nem kell dagasztani, sem túl simára keverni, csak éppen nedvesedjen át a liszt. Kelesztem 10-13 órán át. Az idő leteltével bőven lisztezett felületre borítom a tésztát, elfelezem, majd mindkét darab tésztát nagyobb téglalap alakúra paskolom és ráteszem a pirított hagymát majd megformázom: a téglalap sarkait behajtom, a keletkezett háromszögek csúcsait is lehajtom és hengerré formázom a tésztát, majd többször megcsavarom. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és hagyom pihenni letakarva egy órán át. Bekapcsolom a sütőt 200 fokra (tudom, hogy a sütőm kb 20 perc alatt éri el a 200 fokos hőmérsékletet, így 20 perccel a kenyér 1 órás pihenési idő lejárta előtt kapcsolom be), teszek a sütő aljába egy edénybe forró vizet, majd betolom a kenyereket a sütőbe. 45-50 percig sülnek. Jó étvágyat!
Kommentek
(A komment nem tartalmazhat linket)
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Kedves Andrea!
Sajnos már nincsenek meg a fázis fotóim, viszont a youtube-on lehet találni videókat a kenyérről!
köszönöm az észrevételt
“(fotók a formázásról lépésről-lépésre itt).” Hol?