Medvehagymás pogácsa

saját házi készítésű sajtommal:)

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 kávéskanál só

15 dkg zsír vagy 20 dkg rama margarin

15 dkg reszelt sajt

2 egész tojás

1 dl tej

1 mokkáskanál cukor

2 dkg élesztő

1 dl tejföl

1 csokor medvehagyma + 20 dkg rama

Elkészítése:

Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk. 1 dl tejföllel elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot vagy ramat. 2 egész tojást egy kicsit felverjük (nem habosra) és a tejes élesztővel és a tejföllel tésztát gyúrunk. 1/4 órát pihentetjük, nyújtjuk. A reszelt sajt felét rászórjuk és rácsipegetünk egy kis medvehagymás vajat a kinyújtott lapra, hajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Újból kinyújtjuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, medvehagymás vajjal, hajtogatjuk pihentetjük. Ujjnyi vastagra sodorjuk, a tetejét késsel rácsos mintára bevagdossuk (finoman). Kiszaggatjuk, majd egy kicsit kézzel tömzsibbre (magasabbra) formázzuk. Zsírozott tepsibe, vagy zsírpapírra tesszük. Felvert tojással megkenjük a tetejét és a maradék reszelt sajtot egyenként a pogácsák tetejére tesszük.

Meleg sütőben (kb. 180-200 fokon) szép pirosra sütjük.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »