Tarte Tatin (karamellás almás pite)

Sokan nem szeretik a sima almás pitét, de ha ezt megkóstoljuk, előfordulhat, hogy többet nem akarunk almá pitét csinálni!;)

Hozzávalók:

18 dkg cukor

7 dkg vaj

3-4 közepes alma

A tésztához:

20 dkg liszt

15 dkg vaj

1 tojássárgája

3 kanál víz

csipet só

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával, mivel 30 percet hűtőben kell pihentetni. Minden hideg hozzávalót gyúrjuk masszává, és lefedve tegyük a hűtőbe.

Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vékonyabb szeletekre. Válasszunk olyan hőálló edényt, amit a fenti tűzhelyen és utána a sütőbe is tudunk használni. A lényeg, hogy magas falú legyen, mert kifolyhat a cukor. Kenjük ki a tepsit a vajjal, öntsük rá a cukrot, tegyük rá az almaszeleteket és kezdjük el nagy lángon olvasztani a hozzávalókat (az almákkal együtt) amíg szép aranybarnává nem válik a cukros vaj. Mikor kész, tegyük félre vagy 10 percre.

Kézzel lapítsuk ki a tésztát az edény méreteihez, és tegyük a cukros almára. 190 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Az a lényeg, hogy a teteje szép pirosas barna legyen, és a cukros lé is csökkenjen körülötte.

Ha kész, vegyük ki, hagyjuk pihenni, majd fordítsuk egy tányérra.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »